La cei 30 de ani ai săi, suedeza Angelica Larsson are deja o carte de vizită impresionantă: şofer de camion, operator CNC, operator de utilaje grele, paraşutist, scafandru, motociclistă, fotomodel şi influencer. Peste 260.000 de oameni îi urmăresc conturile pe reţelele de socializare, iar numărul lor este în continuă creştere! Ba mai mult, în 2017 a primit titlul de „cea mai frumoasă truckeriţă din lume”. Să i se fi urcat, oare, la cap acest premiu? Dimpotrivă! Nu îi place acest titlu şi spune că vrea să fie recunoscută pentru munca ei, nu pentru aspectul fizic. Aşa că munceşte în fiecare zi pe camion, iar între două curse mi-a acordat un interviu, primul acordat unei publicaţii din România. Hai să o cunoşti!

Începuturile

„M-am născut lângă un orăşel numit Gavle, aflat la o oră şi jumătate de Stockholm, într-o familie obişnuită. Tatăl meu este operator de excavator, iar mama munceşte la o grădiniţă. Mai un frate şi o soră, eu fiind cea mai mică dintre ei. Am crescut lângă o pădure uriaşă, iar drumul către şcoală dura o oră cu autobuzul. Era însă superb! Copilăria mea nu a fost una neobişnuită, mă jucam cu prietenii, râdeam şi ne distram foarte mult, a fost o perioadă extraordinară a vieţii mele. La vârsta de 4 ani am urcat pentru prima dată într-un camion şi mi-a plăcut la nebunie! Apoi am crescut, am terminat şcoala şi am devenit tehnician CNC. Am constatat însă destul de repede că nu este ceea ce îmi doream. Să stai ore în şir în acelaşi loc, zi de zi, oră de oră, nu era pentru mine.

Aşa că am stat puţin şi m-am gândit la ce îmi place mie să fac. Să conduc, să ascult muzică, să văd locuri noi… Deci, şofer de camion! Am făcut şcoala şi la 19 ani aveam permisul de şofer profesionist.

Primul loc de muncă a fost la DHL, iar sarcinile erau destul de uşoare. Trebuia doar să conduc, să schimb camionul cu un alt şofer şi să mă întorc spre casă. Îmi amintesc însă că mersul cu spatele cu remorca cu proţap (dolly) nu îmi ieşea mai deloc, aşa că eram tare ruşinată de asta. Era un Volvo vechi, dar mi-a plăcut.”

Ce conduce acum

„Conduc o Scania de ultimă generaţie, o maşină care îmi place tare mult. La capitolul transporturi, pot spune că duc de toate: bărci, maşini, lemn, materiale de construcţie, segmente de case şi mărfuri periculoase, cum ar fi materiale inflamabile. Îmi fac singură încărcarea cu un motostivuitor şi îţi spun sincer că îmi place la nebunie, chiar dacă uneori este dificil. Îmi menţine mintea în formă, e ca la un joc de tetris! Uneori, înălţimea mea de 1,54 metri este un impediment, dar există şi destule ocazii în care mă ajută să îmi îndeplinesc mai repede misiunea, căci pot ajunge în locuri în care altora le-ar fi aproape imposibil. De multe ori, seara mă întorc acasă, aşa sunt cursele, dar mă bucur de fiecare dată când am ocazia să dorm în cabină. Mă rog, mai puţin iarna şi nu merge încălzirea auxiliară! În schimb, iarna îmi place să deszăpezesc aleile sau străzile.”

 Viaţa unei truckeriţe fotomodel

„Viaţa mea de şofer de camion nu este una diferită faţă de a altora. Colegii mă văd ca pe un coleg şi mă tratează cu cel mai mare respect. Muncim cot la cot, uneori învăţ eu de la ei, alteori- ei de la mine, depinde de situaţie. Cel mai mult îmi place să îi surprind atunci când încarc sau descarc cu motostivuitorul, asta îi impresionează cel mai mult. Ca să îmi păstrez locul de muncă actual, am fost nevoită să învăţ să folosesc motostivuitorul şi încărcătorul frontal, dar nu regret nicio secundă, căci acest lucru m-a ajutat să fiu şi mai bună! Deci, fetelor, se poate! Îndrăzniţi şi veţi putea conduce orice maşinărie, oricât de mare!”

Pasiunile Angelicăi

„Îmi place foarte mult să fac sport. Merg frecvent la sală, de fiecare dată când am ocazia. Îmi place să lucrez cu greutăţi şi, de ceva vreme încoace, am descoperit yoga. Mă linişteşte foarte mult, am un tonus mai bun şi mă ajută să fiu mai flexibilă. Apoi îmi place enorm să dansez, să ascult muzică rock, tehno sau pop! Încerc să dorm cât mai multe ore pe noapte, dar, uneori, din cauza curselor, acest lucru nu se prea poate. Chiar şi aşa, dacă sunt obosită, trag pe dreapta şi dorm în cabină, nu e de glumit cu aşa ceva. La capitolul mâncare, îmi plac legumele şi puiul, mai ales dacă le gătesc eu, şi salata Cesar. Încerc să menţin un echilibru în viaţa mea, deşi, mai nou, de când am şi canal de Youtube, mi se pare că lucrez 24 de ore din 24, 7 zile din 7. E mai greu să am timp şi de prieteni, dar iubesc ceea ce fac şi totul va fi bine, sper să mă înţeleagă. Ah, şi îmi mai iubesc mult maşina, un Volkswagen Golf 6 din 2012. E mov!”

Visurile Angelicăi

„Îmi place enorm să călătoresc, este cel mai mare vis al meu. Am fost în majoritatea ţărilor europene, în SUA şi Canada. E drept, încă în România nu am ajuns, dar îmi doresc. Şi îmi mai doresc ca în fiecare ţară în care merg să pot conduce un utilaj sau un camion, orice ce se poate conduce! În Australia, de exemplu, mi-ar plăcea teribil să conduc un tren rutier, ar fi incredibil!”

Angelica este atât de ocupată cu participarea la diverse evenimente, sesiuni foto, vlogging şi cursele zilnice încât are nevoie de un agent care să se ocupe de programul ei. „O cunosc pe Angelica de 7 ani, de când participa la competiţiile de fitness şi nu cunosc pe cineva cu standarde etice atât de ridicate. Munca mea principală este să ascult, să evaluez şi să realizez conexiunile necesare în numele Angelicăi, astfel încât visul ei să se îndeplinească. Lucrăm îndeaproape şi pentru mine este foarte important ca ea să se simtă confortabil, indiferent la ce proiect lucrează!”, a mărturisit Franz Henric Loeva, Project Manager.