O spun de la început: îmi place mirosul de benzină, îmi place zgomotul produs de un motor puternic, îmi plac „ronţăitul” unui motor diesel şi cuplul oferit de acesta. Dar adevărul este că oraşele noastre şi nu numai îşi ucid proprii locuitori. Sunt atât de aglomerate, atât de multe maşini au umplut străzile încât e greu să mai respiri. De multe ori, poluarea o putem chiar simţi. Te ustură nasul de la atâtea noxe şi ca să poţi vedea stelele trebuie să ieşi mult în afara oraşului. Uitaţi-vă cum arată filtrul de aer când mergeţi să faceţi revizia: negru tăciune chiar dacă l-ai schimbat acum 10.000 de kilometri! Aşa arată şi „filtrul” nostru, plămânii. Doar că al nostru nu prea se poate schimba… Şi atunci, oricât de mult mi-ar plăcea mie motoarele clasice, devine tot mai clar că trebuie să facem ceva în acest sens. Pentru noi şi pentru copiii noştri! Se fac paşi în acest sens, numărul autoturismelor hibride şi electrice fiind tot mai mare chiar şi în România. Dar ce facem cu autoutilitarele? Firmele de curierat, de distribuţie etc folosesc în continuare autoutilitare cu motoare diesel, de multe ori depăşite din punct de vedere tehnologic. Partea bună este că şi în cazul dubelor, există acum o variantă „verde”: se numeşte e-Crafter, o autoutilitară 100% electrică. Am luat-o pentru câteva zile în teste, cu ceva teamă în suflet că voi rămâne pe drumuri, cu bateriile descărcate şi cu un cablu de curent în mână. Este cea mai mare teamă a oricărui şofer de maşină electrică, dar vă pot spune că ea trece pe măsură ce te obişnuieşti cu maşina şi pe măsură ce înveţi să devii tot mai eficient din punct de vedere energetic.
Dar hai să vă povestesc întâi cum a apărut Volkswagen e-Crafter. După mai multe studii efectuate în rândul unor companii de transport, inginerii VW au ajuns la concluzia că, în medie, un curier lucrează cam 9 ore pe zi, face zeci de opriri într-o zi de muncă şi parcurge undeva între 80 şi 100 de kilometri zilnic. Greutatea medie transportată de o dubă a unei firme de curierat este de 875 de kilograme, iar viteza maximă de deplasare rareori ajunge la 90 km/h. Pe baza acestor informaţii au proiectat e-Crafter, un pionier în domeniul autoutilitarelor. În mod surprinzător, în ciuda dimensiunilor bateriilor, spaţiul de încărcare al autoutilitarei nu a fost afectat. N-am să insist prea mult în legătură cu dimensiuni, design exterior sau interior, pentru că ele sunt identice cu cele ale unui Crafter „clasic”, despre care am mai vorbit aici (click pentru a vedea articolul respectiv).
Motorul electric dezvoltă o putere maximă de 100 kW (136 CP) și un cuplu de 290 Nm, livrat instantaneu. Transmisia către puntea faţă este realizată cu ajutorul unei cutii automate cu o singură treaptă. Primul lucru pe care îl vei remarca este demarajul lui e-Crafter, pentru că, în ciuda dimensiunilor sale, duba pleacă de pe loc exact ca o maşină dintr-un parc de distracţii, acelea în care ne buşim intenţionat. Acceleraţia este liniară şi ajungi repede la viteza maximă, de 90 de kilometri pe oră. În cabină, linişte desăvârşită, la fel şi afară. Asta pentru că, în afara unui uşor ţiuit care apare când viteza este mai mare de 40-50 de kilometri pe oră, nu se aude absolut nimic! Va trebui să ai mereu în minte acest lucru, pentru că pietonii şi bicicliştii nu te aud venind şi se vor trezi cu duba lângă ei.
Ţinuta de drum este excelentă, iar confortul tău ca şofer este net superior prin simpla dispariţie a vibraţiilor şi zgomotului motorului. În plus, e-Crafter vine cu dotări standard de invidiat: ParkPilot cu 16 senzori, o cameră față şi una pentru marșarier, sistem de frânare de urgenţă automată, sistem de asistenţă pentru păstrarea benzii de mers, sistem de asistenţă în cazul unor rafale puternice de vânt, faruri LED, scaune încălzite, climatizare automată şi un sistem multimedia performant cu touchscreen. Bateriile cu o capacitate de 35,8 kWh au o garanţie de 8 ani şi pot fi încărcate de la 0 la 80% în doar 45 de minute, la o stație rapidă de 50 kW. e-Crafter dispune şi de un sistem combinat, care permite încărcarea completă în puţin peste cinci ore, iar la o priză domestică, acumulatorii lui e-Crafter se încarcă 100% în circa 17 ore. Maşina aceasta nu este proiectată pentru drumuri lungi, autonomia sa fiind de 150 de kilometri. Am scos-o în afara oraşului, am mers cu ea până lângă Ploieşti, la parcul fotovoltaic al celor de la „Enel Green Power România”, şi înapoi. Pe un astfel de drum, e-Crafter doar a consumat curent, nu prea a recuperat energie. În schimb, lucrurile se schimbă de îndată ce intri într-un oraş. Cu cât frânezi mai mult, cu atât recuperează mai multă energie, iar autonomia maşinii creşte la loc sau măcar scade mult mai greu. După ce te obişnuieşti cu ea, o poţi conduce cu o singură pedală, cea de acceleraţie. În „frână de motor”, maşina încetineşte fantastic de bine, dar trebuie, totuşi, să ai grijă şi faţă de şoferii din spate, aşa că recomand să apeşi şi pedala de frână pentru aprinderea stopurilor. De-a dreptul uimitor este consumul de energie al lui e-Crafter: după patru zile de teste, 20-21 kW/100 de kilometri, ceea ce echivalează cu un consum de motorină de numai 2,5-2,6 l/100 kilometri.
Preţul lui e-Crafter, de 73.000 de euro cu TVA, poate părea de speriat. Mulţi vor spune: “îmi iau trei diesel de banii ăştia…”. Da, îţi iei, dar, dacă te gândeşti puţin la „consumul” lui e-Crafter şi la viitoarele interdicţii şi taxe pentru maşinile diesel îţi dai seama destul de repede că această maşină este „lozul câştigător”. Eu aş paria pe el!