Producătorii de autovehicule, implicit și cei de camioane, trăiesc, fără nicio îndoială, cele mai complicate vremuri ale existenței lor de până acum. Nu prea stăm noi să ne gândim la asta, dar noile norme de poluare, tehnologizarea și nevoia tot mai mare de confort fac din producerea unui camion o provocare uriașă. Nu sunt nici proiectant, nici inginer, dar nu are cum să fie simplu să scoți de pe linia de producție un camion care să fie și puternic, și economic, și ecologic, și confortabil, și fiabil. Sunt mii de variabile de care trebuie să ții cont, așa că găsirea echilibrului e o sarcină aproape imposibilă. Aproape!

Lansat în urmă cu mai bine de un an, noul Volvo FH se vrea a fi exact simbolul acestui cuvânt, „echilibru”. Primul contact cu el l-am avut în toamna anului trecut, când a fost testat pe un circuit de lângă Capitală, dar experiența mea cu el s-a rezumat la două tururi de pistă. Acum, l-am „prins” și l-am scos la joacă, la un test mai serios. Și pentru că, în majoritatea timpului, noul Volvo FH își va petrece timpul pe autostradă, am decis să schimb traseul clasic de drive-test, București-Râmnicu Vâlcea și retur cu… București-Portul Constanța Sud și retur. La 5 dimineața, l-am găsit pe FH așteptând cuminte în parcarea Volvo Trucks din Bolintin Deal. Dupâ câteva verificări, am pornit spre răsărit cu cel mai nou camion de cursă lungă de pe piață…

Dar ce e diferit la noul FH?

La EXTERIOR, principala modificare este legată de forma blocurilor optice. Acestea ies imediat în evidență, celebra formă în V a acestora fiind redesenată. Acum, acel V este mai subțire, mai ascuțit și mai… tehnologizat. Farurile noului FH au tehnologie LED și sunt dotate cu fază lungă adaptivă. Astfel, nu vei mai uita să treci pe faza scurtă, orbindu-i pe cei care circulă în fața ta. O face calculatorul pentru tine! Tot la capitolul design exterior, remarcăm mutarea semnalizărilor laterale de pe colțurile cabinei pe portiere, în jumătatea inferioară a acestora. Inginerii Volvo spun că această modificare duce la îmbunătățirea coeficientului aerodinamic și a vizibilității. Eu aș completa spunând că arată și bine, căci sunt pe aceeași linie cu blocurile optice.
Modificări au primit și grila radiatorului sau oglinzile, dar sunt subtile. Una peste alta, camionul arată modern, păstrând însă nota de eleganță specifică.

Cele mai multe noutăți sunt însă la INTERIOR. Când criza de șoferi profesioniști se adâncește de la an la an, condițiile de lucru pentru aceștia au căpătat o greutate fantastică pentru aceștia. Nu mai e destul să îi dai unui șofer cheile camionului. Pe bună dreptate, când lucrezi zeci de ore într-o săptămână pe un astfel de vehicul, când parcurgi mai bine de 10.000 de kilometri într-o lună la volanul unuia, când cabina devine a doua ta casă, vrei mai mult de atât. Iar cine nu este dispus să investească în creșterea calității vieții unui șofer profesionist se va întreba foarte repede de ce acesta a fugit la altă companie. Iar proiectanții Volvo Trucks s-au concentrat exact pe acest aspect: creșterea calității vieții la bord. Un șofer mai odihnit, mai relaxat, va fi mai atent în trafic, mai productiv și toată lumea are de câștigat.

Primul lucru pe care îl remarci când urci în cabina noului FH este bordul. Instrumentele sunt afișate acum pe un ecran complet digital de 12 inch. Evident, șoferul îl poate configura după bunul plac, adică poate alege care sunt informațiile pe care vrea să le vadă(timp de conducere, consum etc). Oricum, nu vă gândiți că e ceva complicat în schimbarea configurării. Cu un „click” de pe comenzile aflate pe volan, poți trece la un alt panou de informații. O altă noutate, mai mică, de 9 inch, este ecranul suplimentar, poziționat central. Acesta asigură toate informațiile legate de sistemul de infotainment, navigație sau de proiectare a imaginilor furnizate de camerele video care pot fi instalate. În cazul camionului testat, acesta era dotat cu o cameră laterală, poziționată sub oglinda din dreapta, care se activa automat când semnalizai dreapta, și una care putea fi poziționată în spatele semiremorcii, fiind un real ajutor la manevrele cu spatele.
Al doilea lucru care îți sare în ochi este așezarea manetei schimbătorului de viteze I-Shift, mai jos și mai în față, fiind integrată în scaunul de piele, încălzit și ventilat, al șoferului. O manetă pe care am găsit-o extrem de ergonomică, fiind o plăcere să o folosești. Plus că seamănă cu maneta de gaze a avioanelor și, preț de câteva secunde, te simți ca un pilot…
Există numeroase spații de depozitare, cele de sub pat depășind 130 de litri, iar camionul poate fi configurat cu două frigidere sau cu un frigider și un mini-dulap. Libertatea este totală, variantele fiind nenumărate! Cabina este mai bine izolată, iar sistemul de baterii a fost reproiectat, noile camioane primind acumulatori AGM. Opţional, pentru cei care doresc şi mai multă energie de rezervă, poate fi comandat un sistem dual de baterii. Şi această îmbunătăţire este, probabil, cea mai bună dovadă că Volvo îşi ascultă clienţii… “Nu am schimbat nimic de dragul inovaţiei în sine. În schimb, ne-am concentrate pe ce era necesar şi asupra a ceea ce clienţii noştri ne-au cerut să schimbăm! Rezultatul este un pachet complet, care pune pe primul loc confortul şi siguranţa şoferului!”, declara în 2020 Tomas Thuresson, directorul comercial Volvo Trucks.

SIGURANȚA a fost mereu una dintre principalele preocupări ale celor de la Volvo Trucks, știm deja asta. Noul FH vine cu Pilot automat cu asistență la coborâre, care previne accelerarea nedorită și elimină din ecuație statul cu piciorul pe frână. Setezi viteza pe care vrei să o ai la coborâre, iar sistemul știe ce are de făcut mai departe. De mare ajutor în realizarea unui consum mai mic este și I-See, care și-a demonstrat veleitățile pe dealurile de pe Autostrada Soarelui, după Cernavodă. Pe baza hărților topografice stocate, de îndată ce te apropiai de vârful rampei, noul FH decupla transmisia, ultima parte a urcării find făcută din inerția ansamblului. Dacă urmează un alt deal, I-See va ști acest lucru(de asta îi spune I-See…) și va lăsa camionul să ruleze liber, ca să genereze viteză și inerție suficiente pentru a urca din nou. Apropo, greutatea totală a fost de 36 de tone… Revenind la dealuri și văi… Evident, după ce treceai vârful dealului, camionul începea să prindă viteză. La un moment dat, trecea de viteza stabilită pe pilot automat, de 85 km/h, și ajungea chiar să treacă de 90! La prima depășire, mă întrebam dacă e cazul să intervin, dar Răzvan, trainerul Volvo Trucks România care m-a însoțit, mi-a spus să am încredere în sistem și să nu ating nimic. N-a apucat să își termine propoziția că s-a și întâmplat. Calculatoarele au sesizat anomalia și au intervenit, depășirea de viteză fiind de aproximativ 10 secunde.
În plus, sistemul ACC a fost modificat și permite controlul adaptiv al vitezei de croazieră pentru orice viteză, chiar până la oprire. L-am testat, cu ceva emoții, recunosc, dar a funcționat. Camionul a oprit singur. Apoi, nu va pleca însă fără o confirmare din partea șoferului prin apăsarea butonului „Resume” de pe volan. De altfel, Volvo Trucks atrage atenția că prezența unui astfel de sistem de siguranță nu înlocuiește „prezența” umană. E nevoie ca șoferul să rămână vigilent și să acționeze atunci când este nevoie.
Sistemul de frânare controlat electronic, EBS, o condiție necesară pentru caracteristicile de siguranță, cum ar fi Avertizarea de coliziune cu frânare de urgență și Controlul electronic al stabilității sunt acum dotări standard, direcția dinamică Volvo, asistența la păstrarea benzii fiind disponibile ca opțiuni. În plus, noul Volvo FH știe să recunoască semnele de circulație, pe care le va proiecta, fără să ia alte măsuri, în panoul de bord.

Motorizare, transmisie și ținută de drum

Camionul de teste era echipat cu un motor Euro 6 de 13 litri, 500 de cai putere, Turbo Compound, care dezvoltă un cuplu de 2.810 Nm și o cutie automatizată cu 12 trepte. În regim de autostradă, cu pilotul automat setat la 85 km/h și funcția Eco activată, motorul toarce fin la aproximativ 1.000 de rotații pe minut. Nici nu-l auzi, nici nu-l simți, iar inginerii de la Volvo Trucks spun că este mai „zgârcit” cu 7 procente! Pentru depășiri, poți schimba modul cutiei, iar „liniștitul” se transformă cu totul într-un alt camion, mult mai nărăvaș, mai vioi. E uimitor cum se poate transforma o asemenea mașină cu o simplă apăsare de buton! Cutia de viteze? Impecabilă, cum ne-a obișnuit, schimbările de trepte fiind line, fără poticneli supărătoare.
Fiind vorba despre un test până la urmă, am fost curios și de CONSUMUL noului FH. La dus, am scos o medie de 25,1 l/100 km, iar la întoarcerea din Portul Constanța Sud… 24,4. Dacă facem media celor două, reiese un consum mediu de 24,75 l/100 km pentru o distanță de 532 de kilometri, din care cel puțin 50 de kilometri parcurși pe o centură aglomerată. Așadar, motorul de 500 de cai putere cu Turbo Compound pare un paradox. Este perfect echilibrat, oferă exact doza de putere de care ai nevoie. Cu toate acestea, permite realizarea de consumuri mici, atât timp cât ai un stil de conducere adecvat.

Una peste alta, noul Volvo FH este un camion în pas cu vremurile, dar fără să-și fi pierdut personalitatea. Este modern, știe ce e acela un touch-screen, cum să transmită date la distanță, cum să accelereze sau să frâneze singur, știe câte și mai câte. Dar păstrează cu mândrie „genele” modelelor precedente și, cel mai mult, îi place să muncească!