IVECO a lansat programul „IVECO Ambassador”, prin intermediul căruia militează pentru decarbonizarea transporturilor. Prin acest program, clienții și partenerii care împărtășesc aceleași valori cu brandul au posibilitatea să devină ambasadori IVECO și să transmită mai departe mesajele pe diferite teme legate de sustenabilitatea mediului înconjurător. Ca pionier și lider al pieței europene în tehnologia gazului natural, IVECO a început acest program cu tema Sustenabilității, cu scopul de a crește popularitatea gazului natural și de a sublinia angajamentul față de protecția mediului, prin utilizarea vehiculelor alimentate cu LNG și bio-LNG.

Primii ambasadori IVECO care au fost selecționați sunt transportatorii care împărtășesc încrederea în gazul natural și care contribuie la protecția mediului prin utilizarea de vehicule IVECO LNG și bio-LNG, în cadrul flotelor lor. Prin intermediul acestui proiect, ambasadorii au ocazia de a-și împărtăși experiența lor cu gazul natural și a beneficiilor pentru operațiunile pe care le desfășoară. Proiectul se află în desfășurare pe piețele în care gazul natural este cel mai mult disponibil, cum ar fi Italia, Franța și Marea Britanie.

„La IVECO, avem convingerea că gazul natural deține un rol cheie pentru un transport cu zero emisii de carbon. În transportul pe distanțe lungi, această tehnologie alternativă de propulsie reprezintă soluția matură, disponibilă astăzi, pentru reducerea impactului asupra mediului al sectorului transporturilor. Acest impact pozitiv ar putea fi chiar și mai mare, cu ajutorul biometanului. Astăzi, biometanul își adjudecă 17% din gazul natural utilizat în transporturi. Utilizarea acestuia va crește semnificativ în următorii ani, pe măsură ce noi stații de alimentare sunt date în folosință, iar beneficiile devin din ce în ce mai cunoscute. Cu ajutorul inițiativelor precum programul IVECO Ambassador, dorim să creștem conștientizarea asupra avantajelor biometanului pentru transportatori”, a declarat Giandomenico Fioretti, IVECO Head of Alternative Propulsion.

IVECO dezvoltă o activitate de pionierat în domeniul tehnologiei gazului natural de mai bine de 20 de ani, fiind vârful de lance în tranziția către combustibilii sustenabili în transporturi. Cu peste 45.000 de vehicule pe gaz natural vândute, este liderul pieței europene și primul constructor care a oferit un camion de gamă grea propulsat cu gaz natural special proiectat pentru transport internațional de lungă distanță. IVECO S-WAY are o autonomie excepțională, de până la 1.600 km, în versiune LNG, și oferă o soluție cu adevărat verde și profitabilă, cu cel mai bun Cost Total de Proprietate din clasa sa.

Rețeaua de distribuție de gaz natural se dezvoltă rapid, ținând pasul cu creșterea vânzărilor de vehicule alimentate cu gaz natural. În prezent, aceasta numără 4.021 de stații de alimentare, potrivit Asociației de Vehicule pe Gaz Natural și Biogaz (NGVA). Această rețea poate fi folosită și pentru distribuția biometanului, astfel încât nu este necesară o infrastructură dedicată pentru tranziția către bio-LNG. În prezent, acesta este furnizat în amestec sau la comanda clientului. Dar volumele de producție de biometan sunt în creștere, iar acest combustibil sustenabil este din ce în ce mai disponibil.

În paralel, IVECO a demarat și proiectul„Plant the Future” care are ca obiectiv reducerea emisiilor de carbon. În Germania,prin proiectul de reîmpădurire PLANT-MY-TREE®, IVECO se angajează să planteze câte un copac pentru fiecare nou camion IVECO S-WAY pe gaz natural și pentru fiecare IVECO Stralis NP vândut. O analiză internă arată că 1.000 de copaci vor compensa pentru 1.237 t de CO2 în următorii 99 de ani. În Italia, IVECO s-a aliat cu platforma de e-commerce Treedom pentru a derula o acțiune de plantare de copaci, în Italia și în restul lumii. În Polonia, IVECO în parteneriat cu Ecobal, o organizație dedicată protecției pădurilor, va planta 5.000 de puieți cu scopul de a crește biodiversitatea zonei și pentru a susține compensarea emisiilor de CO2. Compania nu este la prima inițiativă de împădurire. În 2020, IVECO România a fost partener în cadrul celei mai mari campanii de împădurire finanțată din fonduri private, „România plantează pentru mâine”. IVECO România a pus la dispoziția ONG-urilor trei vehicule IVECO Daily, pe care acestea le-au folosit pentru transportul materialelor necesare plantării din locațiile alese. În cadrul acestei campanii, care se va derula pe o durată de trei ani, vor fi plantați 1.500.000 de puieți.