„Uneori, chiar şi cei mai înţelepţi dintre oameni sau maşini pot face o eroare!” – este unul dintre citatele mele preferate. Culmea, el nu provine din cărţile unui scriitor celebru, nici din cugetările unui filozof, ci din replicile unui personaj fictiv, dintr-o serie de filme SF: Transformers. Acest „gând” îi aparţine lui Optimus Prime, liderul Autoboţilor, un personaj inspiraţional pentru copii, un erou desăvârşit, nobil şi care cunoaşte sacrificiul de sine, în ciuda faptului că este un robot. De-a lungul timpului, puţine personaje de acest gen s-au dovedit inspiraţionale, dar Optimus Prime a reuşit să devină un model pentru mulţi, copii sau adulţi deopotrivă. A reuşit să treacă acea barieră a ecranului şi să transmită „lecţiile” către inima publicului şi să stârnească emoţie.

Nu vă faceţi griji, nu am să mă apuc acum să vă povestesc toată seria Transformers, cel mai probabil o ştiţi deja, dar mica introducere are legătură cu ceea ce veţi citi în continuare. Pentru că „lecţiile” din film pot fi transpuse în realitate. În fiecare zi!

Iar asta e povestea singurului camion Optimus Prime, replică oficială a celebrului personaj. Iar pentru a o afla, am stat de vorbă cu Joe Fiduccia, creatorul său, un IT-ist din Pennsylvania care nici măcar nu era pasionat de camioane.

Optimus Prime – ideea şi lecţia

„Mulţi dintre oameni nici nu îşi dau seamă că, înainte de a-l construi pe Optimus Prime, nici măcar nu urcasem vreodată într-un camion. De condus unul nici nu se pune problema. Nimeni din familia noastră nu condusese înainte un camion, nu am avut rude care să fie şoferi profesionişti. Dar povestea lui Optimus Prime nu are legătură neapărat cu vehiculele grele, ci este o povaţă pe care am vrut să i-o transmit fiului meu, o lecţie cu mai multe faţete. Am vrut să îi arăt fiului meu că totul este posibil, indiferent cât de greu este, şi că acest lucru se poate realiza la orice vârstă. Un alt mesaj puternic către el a fost momentul când am decis să fac şcoala de şoferi, ca să pot obţine permisul pentru camioane. Am fost nevoit să iau ore suplimentare de conducere ca să iau permisul de şofer profesionist, iar asta înainte de a începe construcţia camionului.”, mărturiseşte Joe Fiduccia.

Optimus Prime – primii paşi

„Optimus Prime este un camion Western Star 5700 Phantom din 2017. Are un motor DD15 de 14,8 litri şi a durat ceva până am reuşit să pun mâna pe el. Am contactat cel puţin 30 de dealeri Western Star din toată SUA înainte de a găsi unul dispus să se aşeze la masă cu noi şi să îmi asculte cerinţele. Alături de acesta, cu un pix şi o coală de hârtie, am făcut toate planurile necesare şi i-am spus cum ar trebui să arate camionul. De asemenea, am dus cu mine la reprezentanţă toate fotografiile pe care le-am putut găsi la acea vreme pe Google, iar pe atunci nu erau deloc multe. Cu toate specificaţiile alese, acest camion a fost construit în 2016 exact pentru acest scop, de a deveni Optimus Prime. Apoi, în luna aprilie a aceluiaşi an, camionul a ajuns de la fabrică la dealer, l-am luat acasă şi au început transformările.”, mai spune Joe.  

Dar personajul Optimus Prime, nu camionul despre care vorbim acum, are un proprietar. Este o marcă în sine, aşa că nu poţi folosi imaginea sa după bunul plac. În SUA, te poţi alege foarte uşor cu nişte procese din acest motiv, iar consecinţele ar putea fi dezastruoase. Joe a făcut, din nou, ceea ce nimeni nu mai făcuse. A cerut companiei Hasbro, cea care deţine licenţele pentru Optimus Prime şi Transformers, dreptul de a construi şi folosi un camion copie Prime.

„Această etapă de licenţiere a fost un proces în sine, proces care a durat 40 de zile. Am apelat la avocaţi, care au făcut cerere către cei de la Hasbro. În ciuda tuturor şanselor, am primit răspuns oficial chiar înainte de Crăciun. Răspunsul a fost unul pozitiv, aveam permisiunea oficială de a construi şi folosi Optimus Prime! A fost ca o binecuvântare şi, de atunci, ne străduim să rămânem în liniile trasate de Hasbro, căci acum îi reprezentăm şi pe ei. Una dintre cerinţe este ca acest camion să nu poată fi confundat cu vreunul dintre camioanele folosite pe platourile de filmare.”, povesteşte Joe.

Optimus Prime – preţul

Transformarea unui camion într-o replică licenţiată trebuie îl fi costat mult pe Joe. O întrebare pe care o primeşte extrem de des…

„E o întrebare legitimă şi firească, dar, din păcate, nu dezvălui această informaţie nimănui. Pot să îţi spun doar atât… Optimus s-a născut investind economiile de o viaţă, punând o a doua ipotecă pe casă şi având un lung şir de datorii! Din fericire, am fost destul de norocos în a mă căsători cu o femeie care mă susţine în acest demers fără nicio ezitare.”

Optimus Prime – misiunea

O astfel de poveste nu avea cum să rămână fără ecou. Mulţi oameni, indiferent de vârstă, rezonează cu ea, iar comunitatea formată în jurul camionului lui Joe este tot mai mare, de la o zi la alta.

„Avem deja peste 550.000 de urmăritori pe platformele sociale. Doar în ultimele 28 de zile, pagina de Facebook are un engagement de peste 5.000.000 de utilizatori. Sunt tare mândru de acest lucru pentru că am început de la zero, dar am reuşit să cresc această comunitate prin simpla împărtăşire a poveştii. Nimic plătit, totul natural. Acum, lumea mă opreşte pe stradă şi mă felicită pentru Optimus Prime. La început, oamenii nu prea ştiau de acest camion, dar, în prezent, suntem invitaţi tot mai des la diverse evenimente din SUA sau Canada. Şi mai important este însă faptul că am fost în numeroase şcoli, unde ne-am întâlnit cu peste 34.000 de elevi. De ce în şcoli? Pentru că vrem astfel, cu ajutorul poveştii noastre, să îi încurajăm să lupte cu bullying-ul. De multe ori, ne ducem la astfel de evenimente însoţiţi de alte replici ale unor personaje din film, cum ar fi Bumblebee sau Ironhide. Acesta e un alt aspect minunat… Construirea lui Prime mi-a permis să aflu şi poveştile altor oameni, să aflu de ce şi pentru ce şi-au construit astfel de replici, iar asta e minunat. Optimus Prime este extrem de apreciat oricum, dar să ai la un eveniment întreaga <gaşcă> este ceva de nedescris… Stârneşte pasiunea în copii, le stârneşte ambiţia şi dorinţa de a-şi depăşi limitele!”, povesteşte Joe.

Optimus Prime în Europa?

„Mi-aş dori foarte mult ca acest lucru să se întâmple! Ar fi o bucurie imensă, dar, în acest moment, costurile pentru o astfel de deplasare peste ocean mă depăşesc. Sunt sigur că sunt milioane de oameni pe acest continent care ar vrea să îl vadă pe Optimus. Dar cine ştie? Poate voi reuşi să găsesc un sponsor care să ajute la îndeplinirea acestui vis şi la împărtăşirea poveştii din jurul lui Optimus Prime!”, concluzionează Joe Fiduccia.

În final, Optimus Prime a avut şi mesaj pentru cititorii infocamioane.ro:

„Autobots, roll out!”