Emblematica gamă de camioane FH are un nou membru: Volvo FH Aero! Cu un design aerodinamic și caracteristici inovatoare, FH Aero oferă eficiență energetică la un nou nivel, fiind disponibil în patru variante, inclusiv versiunea electrică, recent premiată si cea cu combustibil bio.Cu o aerodinamică îmbunătățită și tehnologii noi, cum ar fi noul sistem de monitorizare Volvo cu camere video, noul FH Aero poate reduce consumul de energie și emisiile, cu până la 5%.

“Noul Volvo FH Aero este cel mai eficient camion pe care l-am avut vreodată și continuăm să reducem emisiile de CO2 pentru întreaga noastră gamă de produse”, spune Roger Alm, președinte Volvo Trucks. “Este un camion Volvo de elită – sigur, frumos proiectat și de calitate superioară, pentru sarcini de transport solicitante pe distanțe lungi, conceput pentru succesul clienților noștri.”

Desemnat Camionul internațional al anului 2024, Volvo FH Electric va fi disponibil și în noua versiune Aero, ce completează gama deja extinsă, de vehicule electrice Volvo. În plus, Volvo FH16 devine cel mai puternic camion din industrie cu un motor complet nou și eficient de 780 CP, ideal pentru cele mai dificile sarcini. Indiferent de lanțul cinematic pentru care optează clienții – electric, gaz sau diesel – toate variantele noului FH Aero vor beneficia de un consum mai mic de energie, o autonomie mai mare și un nivel superior de siguranță și o excelentă experiență de conducere.

Noile modele de camioane Aero vor fi lansate pe piețe în mod treptat, pe parcursul anilor 2024-2025, în patru versiuni: FH Aero, FH Aero Electric, FH Aero alimentat cu gaz și FH16 Aero.

Eficiență optimizată a consumului de combustibil

Partea din față a cabinei Volvo FH Aero a fost extinsă cu 24 de centimetri în comparație cu modelul curent Volvo FH. Această prelungire a fost esențială în crearea unei cabine mai aerodinamice. Nu numai că aerodinamica mai bună asigură un consum mai mic de combustibil, ci oferă și o stabilitate mai mare la rulare în condiții de vânt.

Aerodinamica îmbunătățită aduce beneficii și modelului FH Aero Electric, datorită proprietăților de rulare liberă mai eficiente. Astfel, crește rata de regenerare a energiei pentru realimentarea bateriei în timpul frânării sau când se coboară o pantă, energia fiind disponibilă atunci când este necesar: la următoarea accelerare sau urcare.

Pe noua și moderna parte frontală a modelului FH Aero este etalată emblema Volvo Iron Mark: îndrăzneață, mai mare și ușor de recunoscut. De asemenea, este prezentă și sigla Volvo, evidențiind în mod clar faptul că acesta este cel mai recent model al companiei Volvo Trucks.

Siguranță și eficiență îmbunătățite prin înlocuirea oglinzilor cu camere video

Noul sistem avansat de monitorizare cu camere video contribuie foarte mult atât la aerodinamică, cât și la siguranță. Această nouă soluție, care înlocuiește oglinzile exterioare tradiționale, deschide câmpul vizual al șoferului, îmbunătățind siguranța atât pentru șofer, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Sistemul de camere video îmbunătățește vizibilitatea șoferului în condiții de ploaie și întuneric, dar și în lumina directă a soarelui și în tuneluri. Pentru situațiile în care camionul are o remorcă atașată, sistemul de camere video oferă o funcție de panoramare automată, adaptată la mișcările de întoarcere făcute de remorcă.

Printre celelalte particularități, caracteristici și beneficii ale noului Volvo FH Aero se numără:

  • Tehnologia I-See de la Volvo – a fost optimizată pentru a economisi energie și a reduce emisiile de carbon prin folosirea unei hărți topografice disponibile în cloud pentru a optimiza rularea și pentru a oferi mai mult timp de condus în modul pilot automat, ceea ce conduce la economisierea energiei și la o deplasare mai relaxată.
  • Sistem de frânare cu disc fără rezistență la rulare brevetat de Volvo, care îmbunătățește capacitatea de frânare, reducând concomitent consumul de energie și emisiile.
  • Sistem Infotainment actualizat, ușor de folosit, care poate fi personalizat în funcție de nevoile individuale.
  • Sistem de sunet îmbunătățit, cu șase difuzoare premium de înaltă calitate, un nou amplificator de putere și un subwoofer care conferă o putere superioară experienței sonore.
  • Un nou sistem de navigație, încorporat, oferit împreună cu hărți îmbunătățite, adaptate nevoilor specifice camionului, cu actualizări automate ale hărților care permit eficientizarea livrării mărfurilor.
  • Modificările interioare includ, de asemenea, un cuptor cu microunde integrat și porturi de alimentare USB-C.
  • Oferta Volvo Trucks My Business Apps a fost introdusă pe mai multe piețe. Acesta este un serviciu pe bază de abonament, care le permite clienților să descarce aplicații de la diferiți furnizori și să le folosească pe afișajul secundar din bord, aducând beneficii reale disponibilității și utilizării zilnice a camionului
  • Noul Serviciu de monitorizare anvelope oferă managerilor de flotă o vedere completă asupra camionului și remorcii prin intermediul Volvo Connect reducând riscul costurilor neașteptate legate de anvelope.

Volvo FH va fi disponibil în continuare cu o cabină standard neextinsă, în funcție de nevoile pieței.

Cel mai puternic motor de pe piața europeană

Volvo Trucks introduce un nou motor pentru emblematicul său camion FH16. Cu până la 780 CP și 3800 Nm, noul motor de 17 litri poate face față cu ușurință celor mai complexe sarcini de transport, asigurând totodată eficiență și durabilitate remarcabile în privința consumului de combustibil. Noul motor este certificat pentru compatibilitatea cu biocombustibili. Rularea continuă la viteze mari cu încărcături foarte grele poate fi o provocare, dar nu cu noul motor Volvo Euro 6 de 17 litri al modelului FH16. Dezvoltat pentru cele mai solicitante activități de transport, noul motor este disponibil cu trei niveluri de putere: 600 CP, 700 CP și 780 CP. Nivelurile de cuplu au fost crescute la 3000 Nm, 3400 Nm și 3800 Nm în versiunea de top. Nivelurile mai mari de putere și cuplu se traduc în răspuns mai rapid al motorului, o mai bună manevrabilitate, productivitate maximă și eficiență sporită a consumului de combustibil.

„Sunt mândru să vă prezint noul nostru motor. Este, fără îndoială, o capodoperă și rezultatul unei inginerii de talie mondială. Versiunea 780 este cel mai puternic motor din industrie. Când parcurgeți trasee abrupte cu încărcături maxime, nu doriți să rămâneți blocat cu un nivel prea mic de cuplu și putere. De aceea, ne-am concentrat toate eforturile pentru a face motorul D17 foarte puternic, fiabil și receptiv. Pentru clienții noștri, acest lucru se traduce în îndeplinirea mai rapidă a sarcinilor, cu o eficiență îmbunătățită a consumului de combustibil”, spune Marcos Weingaertner, manager de produs la Volvo Trucks.

Motorul D17 este echipat cu un singur turbocompresor eficient care mărește capacitatea de răspuns a motorului și îmbunătățește experiența de rulare. Designul inovator brevetat al pistonului ondulat Volvo optimizează arderea și reduce emisiile, în timp ce noul sistem de injecție asigură cea mai bună economie de combustibil, iar presiunea de comprimare crescută din cilindru asigură un nivel ridicat de putere.
Puterea de frânare a motorului pe întreaga gamă de turații a fost îmbunătățită mult, rezultând un răspuns remarcabil al motorului. Acest lucru permite schimbarea ultra rapidă a treptelor de viteză și are ca rezultat o uzură mai mică a plăcuțelor de frână și a frânelor cu disc, conducând la creșterea eficienței la coborârea pantei.

Certificat pentru biocombustibili

Noul motor D17 este certificat pentru compatibilitate cu HVO (ulei vegetal hidrotratat) în toate variantele de putere. Versiunea de 700 CP este, de asemenea, certificată pentru a funcționa cu biodiesel 100% (B100). Cutia de viteze a fost actualizată pentru a face față cuplului de până la 3800 Nm, iar eficiența cutiei de viteze a fost îmbunătățită și mai mult pentru versiunile de 3000 Nm și 3400 Nm.

„Sunt încrezător că șoferii și clienții vor aprecia puterea mai mare de frânare a motorului, precum și capacitatea de a funcționa cu HVO și biodiesel. D17 este un motor fabulos pentru un camion fabulos, iar toți clienții noștri care se bazează pe Volvo FH16 în munca lor zilnică vor avea acum un instrument și mai puternic care să îi ajute”, spune Marcos Weingaertner.

Vânzările pentru Volvo FH16 cu noul motor încep la jumătatea anului 2024. Începerea producției este programată în a doua jumătate a anului 2024 pentru piețele europene și Australia. Noul motor este disponibil pentru noul Volvo FH16 Aero și pentru cea mai recentă versiune Volvo FH16.