Iveco Daily, o autoutilitară legendară, care nu are nevoie de prezentări. O autoutilitară care şi-a făcut un nume în construcţii, distribuţie, transport de mobilă, transport cam de orice ne-am putea gândi sau nu. O autoutilitară abuzată zi de zi în traficul urban de mulţi şoferi prea puţin interesaţi în a avea grijă de ea, cu tonaje mult depăşite faţă de specificaţiile producătorului, cu revizii „sărite”, ajunse de la o mare flotă la un vânzător de pepeni pe marginea drumului. A mai avut 13 proprietari în anii trecuţi de la ieşirea din flota cu pricina, fiecare dintre ei crezând că va fi ultimul proprietar. Şi încă duce…
Şi uite aşa ajungem la zilele noastre, în care electrificarea e tot mai prezentă pe piaţa vehiculelor, inclusiv comerciale. Cu eDaily am intrat în contact pentru prima oară în toamna lui 2022, în Germania, la IAA. Am avut ocazia de a fi printre primii din Europa care au testat-o şi îmi amintesc cât de mult m-a impresionat agilitatea ei. Nu a durat foarte mult testul de atunci, dar această „voioşie” a ei a rămas cea mai puternică amintire cu eDaily din Hanovra.
A urmat apoi Torino, la ea acasă cum s-ar spune. Test desfăşurat puţin pe autostradă şi pe străzile oraşului italian. La testele din Torino, italienii le-au încărcat cu saci de nisip, greutatea mărfii fiind de 455 de kilograme. Nici nu le-a simţit, ajungând la 90 km/h în câteva secunde! Sigur, nu acesta e scopul unei autoutilitare, dar eDaily îi face de râs la semafor pe mulţi posesori de autoturisme… Gândul că duba ta poate fi extrem de sprintenă la nevoie e atât de… liniştitor. Şi da, aici apar primele diferenţe între un Daily „clasic” şi un eDaily. Indiferent de modul de conducere ales, Power, Natural sau Eco, puterea este livrată la roată instantaneu, iar plecările de pe loc sunt absolut spectaculoase. Evident, în modul Power, autoutilitara se comportă absolut „exploziv”. Faţă de Hanovra, testul a fost mult mai lung, de câteva ore, aşa că am putut să fiu atent şi la alte aspecte, cum ar fi linia pragmatică şi frumoasă a interiorului cabinei. Ştiu, de obicei e fie pragmatică, fie frumoasă, niciodată cele două nu apar împreună într-o cabină de utilitară. Uite că, totuşi, italienii le-au îmbinat perfect în noua gamă, implicit la eDaily.
Între timp, electrificatul Daily a fost lansat oficial şi în România. De data asta, „am jucat la noi acasă”, lucru care presupune şi trafic aglomerat, străzi nu neapărat „ca-n palmă”. Cei de la Iveco România mi-au lăsat un eDaily timp de trei zile, aşa că am avut timp suficient să reîmprospătez atuurile descoperite în Hanovra şi Torino ale aceste autoutilitare electrice şi să descopăr unele noi.
Cum stă treaba cu bateriile şi încărcarea
Fratele electrificat al lui Daily dispune de un set de baterii modulare de 37 kWh, care permit optimizarea autonomiei și îl fac adaptabil pentru orice misiune. Poţi monta o baterie, două, trei sau patru, în funcţie de nevoile fiecărei afaceri în parte. Partea și mai faină este că, platforma fiind modulară, în unele cazuri, se poate chiar monta sau demonta un astfel de pachet de acumulatori dacă se schimbă misiunea vehiculului pe durata sa de viață. Bateriile beneficiază de o garanție de până la opt ani și până la 250.000 kilometri parcurși, ea fiind valabilă pentru scăderea capacităţii sub 80%. eDaily poate fi reîncărcat de la stațiile de încărcare private, industriale sau casnice, opțiunile permiţând încărcarea rapidă la 80 kW, care crește autonomia vehicului cu până la 100 kilometri în doar 30 de minute. Dacă vă faceţi griji legate de operarea autoutilitarei pe timp de iarnă, trebuie să ştiţi că inginerii au testat-o intens în condiții extreme, de la -30°C la +50°C, aşa că nu există niciun motiv real de îngrijorare.
eDaily este capabil să parcurgă cu o singură încărcare o distanţă de peste 280 de kilometri după standardele NEDC şi permite un volum de transport de până la 20 de metri cubi, o sarcină utilă de 4,6 tone, mai mare cu 100 de kilograme datorită noilor tehnologii folosite în fabricarea bateriilor. Acestea, la rândul lor, au o durată de viaţă mai mare cu 20%, fiind complet reciclabile. eDAILY beneficiază de o putere maximă de 140 kW (190 CP), un cuplu maxim de 400 Nm și atinge o viteză maximă până la 120 km/h. În cazul în care este nevoie de putere suplimentară, te poţi folosi de un impuls suplimentar prin activarea funcției distinctive Hi-Power, specifică eDAILY.
De asemenea, cu ajutorul modului de conducere cu o singură pedală, eDaily este capabil să regenereze cantităţi impresionante de energie, fapt constatat şi pe străduţele din Torino, unde autonomia a scăzut teribil de greu. În plus, în acest fel, maşina reuşeşte să aducă şi economii proprietarului, căci plăcuţele de frână sunt foarte puţin folosite. De altfel, potrivit calculelor făcute de inginerii Iveco, eDaily va putea deveni cu 50% mai econom în comparaţie cu un Daily classic, din punct de vedere al întreţinerii.
Taxe mici, restricţii zero
Fiind un vehicul cu zero emisii, noul eDAILY oferă proprietarului său un avantaj competitiv considerabil prin accesul fără restricții, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Astfel, proprietarii de mari flote auto, precum retaileri sau firme de curierat, nu mai trebuie să plătească taxele de intrare în zonele centrale ale marilor orașe și astfel pot aproviziona mai repede magazinele.
Siguranţa la volan
Bineînţeles, eDaily vine cu o listă lungă de asistenţi pentru siguranţa conducerii, dar şi cu o gamă complexă de servicii dedicate, cum ar fi aplicația eDAILY Routing, care interacționează cu vehiculul pentru a estima autonomia acestuia și numărul de încărcări necesare ale bateriei pentru a ajunge la destinație, aplicația IVECO ON Easy Daily, dotată cu asistentul vocal IVECO DRIVER PAL, care oferă șoferului informații despre starea vehiculului, nivelul bateriei, programarea de la distanță a reîncărcării, navigarea către stațiile de reîncărcare și multe altele.
Conectivitate permanentă
eDAILY reprezintă mai mult decât un vehicul: este un ecosistem în care vehiculul, infrastructura şi serviciile sunt interconectate digital. Acest lucru permite clienţilor să îşi găsească propria cale către electromobilitate, maximizând energia şi ușurința în utilizare.
De exemplu, IVECO eDaily vine echipat cu sisteme avansate de monitorizare și opțiuni de control de la distanță pentru încărcare și pre-condiționate a cabinei. Controlul inteligent al încărcării permite permite încărcărea în cele mai convenabile intervale. Controlul climatizării de la distanţă permite ca vehiculul să atingă temperatura ideală în cabină înainte de deconectarea de la priză. Mai mult, modurile Driving şi Regenerative pot fi pre-setate de către managerul de flotă, pentru optimizarea consumului de energie. Monitorizarea consumului de energie calculează absorbția energetică în fiecare moment (luând în considerare şi utilizarea ePTO) şi oferă rapoarte detaliate în privinţa energiei consumate versus distanţa parcursă. și climatizare. Aceste funcționalități avansate ajută la optimizarea autonomiei și disponibilității vehiculului, oferind utilizatorilor un control complet asupra operațiunilor zilnice.
Pentru eficiență și productivitate de top, eDaily propune soluții precum:
- navigație inteligentă care propune cele mai bune rute și prin care managerii de flotă pot localiza vehiculele și le monitoriza statusul,
- aplicație eDaily Routing care interacționează cu vehiculul pentru a previziona, cu cea mai mare precizie din clasă, autonomia, încărcarea necesară și timpul exact de sosire, inclusiv cu o oprire pentru încărcare,
- alerte de asigurare a autonomiei care informeaza managerul în mod proactiv despre nivelul de încărcare aflat la limite inferioare sau despre probleme care afectează procesul de încărcare,
- portal IVECO ON cu management de flote și funcții API.
Această conectivitate avansată mi-a permis să aflu la încheierea testului cum s-a comportat eDaily şi cum m-am comportat eu ca şofer. După cum puteţi puteţi observa în fotografiile ataşate, au fost parcurşi 188 de kilometri cu un consum mixt de 25 kWh/100 km. Traseul a cuprins deplasări pe autostradă, drumuri naţionale şi urbane, adică de toate tipurile, chiar dacă autoutilitara este destinată transportului în oraşe.
Tot din raportul final aflăm că am reuşit să regenerez 17,5% din energia folosită, un procentaj ridicat ţinând cont de deplasările cu 90-100 km/h pe autostradă, unde maşina nu prea are ocazia de a recupera energie, şi că, una peste alta, m-am descurcat chiar bine, cu un scor total de 98 din 100 de puncte la capitolul „eficienţă energetică”.