Unul dintre cele mai mari avantaje în a scrie, fotografia şi filma noile modele de camioane lansate de diverşi producători este faptul că poţi urmări evoluţia fiecărui camion de la o versiune la alta, poţi vedea ce e diferit din punct de vedere estetic, ce sisteme noi au fost implementate, ce modificări s-au mai făcut la capitolul confort şi ce face fiecare dintre ei pentru reducerea consumului de carburant, un aspect crucial în zilele noastre în alegerea flotei. Până la urmă, cam totul se rezumă la eficienţă… Al doilea mare avantaj este că eşti printre primii care sunt martorii acestor schimbări.

De exemplu, anul trecut, în 2024, am fost invitat de Daimler Truck&Bus România la faimosul IAA de la Hanovra, iar pe drum către această expoziţie emblematică din Europa mă întrebam ce noutăţi ar mai putea aduce Mercedes-Benz în 2024. Uneori, ai putea fi tentat să crezi că s-a ajuns cumva la un capăt al „noutăţilor”, că pur şi simplu nu mai e loc de modificări relevante, că tehnologia a ajuns la pragul de sus şi cam asta e. „Motor bun, cutie bună, consum mic are, sisteme de siguranţă peste siguranţă, confort oricum are… Ce poate aduce nou Merces-Benz în privinţa camioanelor?” – mă întrebam eu în avion.

Răspunsul germanilor la întrebările mele avea să lovească precum un fulger în momentul în care am văzut de aproape noul Actros L. Cu o „platoşă” în partea din faţă în locul celebrei grile de răcire, margini rontunjite şi nişte blocuri optice mult coborâte şi cu o formă atipică, noul camion m-a făcut să ridic dintr-o sprânceană. „Hmm, ok… De ce?” – mă întrebam. La prima vedere, noul Actros L m-a intrigat, iar gândurile mele se ciocneau unele de altele. Pe de o parte îmi plăcea, dar, în acelaşi timp, nu înţelegeam ce i-a apucat pe cei de la Mercedes-Benz, care e rostul acestor schimbări. Dar dilemele mele aveau să dispară încet-încet, una câte una, de îndată ce am pornit la drum cu noul camion prin jurul Hanovrei. Entuziasmul a fost cu atât mai mare cu cât sesiunea de teste cu noul Actros L a fost deschisă de noi, site-ul infocamioane.ro fiind cap de listă.

Design futurist sau „ciudăţenie”? Eficienţă!

„Ce e cu grila aceea mică, de ce sunt rotunjite colţurile cabinei, de ce avem capacele acelea pe jante?” – au fost printre primele întrebări pe care i le-am adresat trainerului Mercedes care m-a însoţit în sesiunea de test din jurul Hanovrei. „Vei vedea imediat, stai să ieşim pe autostradă!”, mi-a răspuns acesta cu un zâmbet în colţul gurii. Dar până să ieşim la „drum lung”, după câteva semafoare şi sensuri giratorii, deja aveam o primă constatare care n-avea nicio legătură cu forma cabinei. Cutia de viteze! Ceva era pur şi simplu altfel la ea, schimbările de trepte fiind mai line şi, în acelaşi timp, mai oportune cumva. Nu mai exista acea „ezitare”, acel mic moment în care calculatorul stătea puţin pe gânduri până să decidă treapta de viteză de care ai nevoie în sensul giratoriu. Pentru o fracţiune de secundă, acesta era cumva „bulversat” de faptul că încetineai pentru intrarea în sens şi apoi, liber fiind, îi cereai să accelereze. Părea să stea puţin pe gânduri… Dar era doar o senzaţie, cutia de viteze n-avea nimic. Ei bine, inginerii germani au schimbat setările cutiei, au îmbunătăţit-o, iar ceea ce unii şoferi de Actros numeau „poticneală” la modelele precedente, acum a dispărut complet. Fără smucituri, fără ezitări!

Revenind la cabină, am înţeles cel mai bine de ce zâmbea trainerul când în sfârşit am ieşit pe autostradă. Ulterior, aveam să îmi dau seama şi mai bine pe drum către Portul Constanţa, pe dealurile bătute de vânt ale Dobrogei. Liniştea! Când conduci un camion, eşti obişnuit cu un anumit vâjâit la 80-90 de kilometri pe oră. Nu-l bagi în seamă, deşi e acolo, căci eşti obişnuit cu el. E camaradul tău de drum, e cumva şi un „martor invizibil” al faptului că ansamblul rulează cu viteza maximă. Dacă nu vâjâie, înseamnă că nu rulezi destul de repede. Ei bine, a doua constatare din teste este legată exact de acest aspect: nu mai vâjâie!

Atât pe autostrăzile din jurul Hanovrei, cât şi pe A2, către şi dinspre Portul Constanţa, m-am surprins de câteva ori lipsit de un contact real cu viteza ansamblului. Ce vreau să spun? Fără să mă uit în bord, credeam că am o viteză de 55-60 de kilometri pe oră, o impresie bazată doar pe sunete, dar aruncând o privire la vitezometru, constatam surprins că acesta arăta 65-70-75 de kilometri pe oră. Ambii traineri, atât cel german, cât şi cel român zâmbeau aşteptând să îmi vadă reacţia, ei cunoscând mult mai bine camionul. „Trebuie să ai grijă la panoul de bord şi să fii atent la semnalele pe care ţi le transmite camionul, altfel poţi fi uşor păcălit şi să te trezeşti cu un radar”, mi-au spus. Şi aşa e, zău! Noul Acros L ProCabin este destul de „parşiv” din acest punct de vedere.Toată liniştea aceea, lipsa vâjâielilor de pe la colţurile cabinei şi de deasupra parbrizului, te pot face să crezi că stai pe loc sau, în orice caz, că ai o viteză mult mai mică decât cea reală. Evident, această „problemă” se rezolvă după câteva sute de kilometri parcurşi la volanul noului Actros L.

Dincolo de nivelul de zgomot redus pentru şofer, lucru deloc de neglijat atunci când petreci o bună parte din zi la volan, noua cabină a „navei amiral” Mercedes-Benz vine cu un alt mare plus, de data aceasta unul care se vede în conturi. Secţiunea mai lungă din faţă, grila de răcire mai mică, „platoşa” pe care stă mândră steluţa în trei colţuri, marginile rotunjite ale cabinei, toate îmbunătăţirile la nivel de aerodinamică şi de transmisie aduc o reducere a consumului de carburant de 3%. Înmulţeşte cei 3% cu 50 de camioane dintr-o flotă (nu zic 100 sau mai multe) în care fiecare parcurge 10-12.000 de kilometri lunar, să zicem, şi vei obţine nişte cifre uimitoare.

3% din bani nu îi mai „arzi” pe ţeava de eşapament, 3% îţi rămân în firmă, 3% din câţi bani produci mai mult pentru dezvoltarea companiei, modernizarea ei sau creşterea salariilor personalului. Până la urmă, 3% dividende mai mari, de ce să ne ferim să o spunem?

Confortul şi siguranţa din noul Actros L

La aceste capitole, sunt tare multe de povestit şi, în acelaşi timp, extrem de puţine. Ce vreau să spun? Mercedes-Benz a fost mereu un etalon în aceste privinţe, suntem obişnuiţi cu asta. Lista de sisteme de siguranţă ale noului Actros L ProCabin este tare lungă, fiecare având rolul lui bine stabilit, astfel încât camionul să ajungă cu bine la destinaţie. Printre cele mai importante sunt Active Brake Assist 6, Front Guard Assist sau Active Sideguard Assist, toate acestea ajutând la oprirea automată a camionului în caz de pericol sau la efectuarea în siguranţă a virajelor sau a manevrelor de schimbare a benzii.    Evident, nu lipseşte sistemul PPC (Predective Powertrain Control), care ajustează automat nivelul de acceleraţie şi schimbarea treptelor de viteză în funcţie de topografia traseului. Un sistem căruia i-am apreciat din nou adevărata valoare pe dealurile dintre Cernavodă şi Portul Constanţa, unde Actros L a ştiut exact zonele în care se poate face economie de carburant, folosind „cu cap” inerţia ansamblului. În zone în care eu aş fi accelerat pentru urcare, sistemul Mercedes-Benz a demonstrat (din nou!) că nu e nevoie şi că doar aş fi ars motorina degeaba, inerţia ansamblului fiind suficientă pentru trecerea unui deal.

În privinţa condiţiilor pentru şofer, lucrurile stau cam aşa: living, dormitor şi zonă de dormit într-o singură cabină. Ele sunt delimitate destul de clar, dar, în acelaşi timp, se îmbină extrem de plăcut. Paturile au 220 de centimetri lungime şi 75 lăţime, fiind dotate cu saltele din spumă. Avem două frigidere, nu doar unul, numeroase prize (inclusiv în pereţii cabinei), o zonă de relaxare în partea dreaptă şi, evident, zona de conducere, orientată complet către şofer. Acesta are acces rapid şi intuitiv la toate comenzile camionului, la o întindere de mână cel mult. Pentru cei şi mai comozi de atât sau pentru situaţiile în care mâinile trebuie să fie ambele pe volan, există comenzile vocale Mercedes, comenzi pe care calculatoarele Actros le vor executa de îndată. Poţi creşte sau scădea temperatura sistemului de climatizare, poţi aprinde sau stinge luminile din cabină, poţi accesa sistemul de infotainment şi multe altele.

Testul nostru până în Portul Constanţa şi înapoi a presupus un traseu mixt, Centura Capitalei şi autostrada A2, însumând 538,9 kilometri. Pe acest traseu, noi am reuşit să obţinem cu Actros L echipat cu versiunea de motorizare de 12.809 cmc şi 480 de cai putere un consum 24,9 l/100 km, greutatea ansamblului fiind de 33,6 tone. Evident, fără blocajele de pe Centura Capitalei şi fără momentele în care camionul a stat cu motorul pornit pentru sesiunile foto/video, acest consum ar fi fost şi mai mic. Cu un şofer care să cunoască şi mai bine acest camion, rezultatul poate fi chiar spectaculos!

Iar în loc de concluzie, celor care nu „gustă” noul design abordat de Mercedes-Benz, le voi spune că frumuseţea e relativă: deşi privim acelaşi lucru, cu siguranţă nu îl vedem la fel. Asta, în primul rând. În al doilea, când sunt atât de multe companii de transport, atât de multe camioane pe şosele şi, implicit o concurenţă atât de mare, vremea brizbriz-urilor şi zorzoanelor de pe cabină a cam apus! Bătălia se dă acum în materie de eficienţă şi costuri mici!

Foto: Alex Olariu