Este cea mai mare provocare de la Al Doilea Război Mondial!”, declara în urmă cu nu foarte mult timp cancelarul german, Angela Merkel, despre pandemia COVID-19. Şi, într-adevăr, efectele acestei provocări mondiale se văd zi de zi în vieţile noastre. La ora la care scriu acest material, în lume sunt peste TREI milioane de persoane infectate, alte aproape 900.000 fiind vindecate de acest coronavirus. Cele mai afectate ţări până acum: SUA, Spania şi Italia, ţări în care sistemele de sănătate, net superioare faţă de cel român din punct de vedere al dotărilor, al numărului paturilor sau al numărului cadrelor medicale, sunt greu puse la încercare.

Chiar şi aşa, în ciuda faptului că România nu se află printre cele mai lovite ţări din lume, am putut vedea cu toţii cât de mult a putut forţa acest virus, SARS COV 2, limitele unui sistem medical nu prea bine pregătit, cum e al nostru. Nu s-au găsit măşti nici măcar pentru medici şi asistente, nu erau nici costume de protecţie sau mănuşi, viziere… Pe scurt, prin depozitele noastre cam bătea vântul!

Unii mai încet, alţii mai rapid, mulţi oameni de afaceri din România au realizat că sistemul de stat are nevoie de ajutor şi au început să facă donaţii, să se implice! Au dat bani, produse sau şi-au pus la dispoziţie vehiculele comerciale. Şi încă de la începutul acestei crize, Crucea Roşie Română, care funcţionează pe bază de VOLUNTARIAT, a fost în prima linie cu nişte sarcini cât se poate de clare:

  • Dotarea unităților sanitare de pe întreg teritoriul României cu aparatură medicală și materiale de strictă necesitate în tratarea persoanelor infectate COVID-19
  • Ajutor cu materiale de protecție pentru personalul angajat din instituțiile care asigură permanență în cadrul instituțiilor din subordinea MAI, MAPN, MS.
  • Ajutor cu pachete alimentare și pachete igienice pentru persoanele vulnerabile aflate în izolare la domiciliu, în limita resurselor disponibile, și în strânsă legătură cu autoritățile locale.
  • Ajutor pentru centrele de carantină din țară, în limita resurselor disponibile, și în strânsă legătură cu autoritățile locale.

Donaţii trimise cu firme de curierat

La nivel central, Crucea Roșie Română deține un număr de 8 autoturisme de transport persoane, două camioane, și o duba de 3.5 t , pentru transport produse. La nivel local, avem 47 de filiale în fiecare reședință de județ și în sectoarele Municipiului București. Acestea utilizează autoturisme Dacia Logan pentru proiectul național „Banca de alimente”, iar în unele județe sunt utilizate mașini de ambulanță pentru serviciile locale de transport pacienți.
Crucea Roșie Română folosește autoturismele din dotare pentru transportul alimentelor donate de la magazinele partenere către depozitele centrale și locale, precum și de la depozit către beneficiari. O altă categorie de transporturi sunt cele destinate prevenției și intervenției în caz de dezastre: corturi și materiale pentru ridicarea unor tabere de campanie, paturi, dispozitive sanitare, instalații de purificare a apei, generatoare electrice, instalații de iluminare, dar și articole de igienă personală necesare în timpul unui dezastru.

Încă de la începutul pandemiei cauzate de COVID-19, Crucea Roșie Română se află în prima linie a asistenței umanitare și în parteneriat cu Guvernul României suntem responsabili de o parte dintre achizițiile de aparatură medicală și echipamente de protecție care au ca destinație spitalele din România cu pacienți COVID precum și celelalte instituții implicate în intervenție: Jandarmerie, Poliție, Vămi, Direcții de Asistență Socială etc. Din lipsa unui număr suficient de camioane și mijloace de transport echipamente, am fost nevoiți pentru multe dintre donații să apelăm la firmele de curierat pentru a trimite către filialele noastre pachetele cu dezinfectanți și echipamente de protecție pe care să le distribuie la nivel local.”, mărturiseşte Marius Ion, directorul Departamentului de Logistică şi Achiziţii al Crucii Roşii Române.

Mâna de ajutor”

Numărul donaţiilor creştea de la o zi la alta, era tot mai dificil să faci faţă situaţiei, dar ajutoarele au venit la momentul potrivit. „În luna martie, Crucea Roșie Română a achiziționat un număr de un milion de măști de protecție, care au fost transportate din vama Otopeni cu sprijinul companiei CEFIN TRUCKS,  care ne-a pus la dispoziție, în mod gratuit, pe toată durata stării de urgență, un cap tractor si o semiremorcă. A crescut numărul donaţiilor, deci a crescut şi numărul kilogramelor de produse pe care le gestionăm. Dacă într-o perioadă obișnuită, la nivelul depozitului central al Crucii Roșii Române, gestionam aproximativ 20 tone de materiale lunar,  în această perioadă am ajuns să transportăm şi sortăm peste cinci tone zilnic. Apoi am primit întăriri de la IVECO ROMÂNIA, care ne-a pus la dispoziţie mai multe autoutilitare Daily, şi de la RENAULT TRUCKS ROMÂNIA, care ne-a oferit în sprijin un camion de 7,5 tone.”

Am învăţat ce înseamnă să faci bine!”

Sediul Central al Crucii Roșii Române are în momentul de față un număr de 8 persoane care pot conduce mașinile pe care le deținem. Dintre aceștia doar două persoane au permis de categoria C și alte două persoane au permis de categoriile C+CE . Voluntarii au zeci, poate chiar sute de ore de pregătire în domeniul prevenirii dezastrelor și sunt oameni care știu ce au de făcut în astfel de situații. Mijloacele de protecție pe care șoferii noștri le utilizează sunt cele recomandate de către autorități, mai ales că de multe ori suntem nevoiți să ajungem în cele mai îndepărtate colțuri din țară, iar protecția angajaților și a voluntarilor Crucii Roșii Române este foarte importantă. Măști de protecție, mănuși de latex, uniforma de protecție, utilizarea frecventă a dezinfectanțiolor pentru mâini și mai ales păstrarea unei igiene corecte sunt cele mai utilizate mijloace de protecție. Nu am avut colegi care să fie nevoiți să intre în zone nesigure, drept pentru care nu avem cazuri de auto-izolare. Respectăm distanța între persoane și mai ales acolo unde este posibil încercăm să ne deplasăm cu cât mai puține persoane la bordul mașinilor.

Am 35 de ani şi înainte am fost voluntar al Filialei Teleorman a Crucii Roșii Române, în perioada 2001-2005 . Am început activitatea de voluntar la o vârstă fragedă, când orice adolescent încearcă să găsească o activitate care să îi satisfacă nevoia de a se simți util într-o „lume a oamenilor mari”. La Crucea Roșie am învățat ce înseamnă să faci bine, am învățat să acord primul ajutor și am învățat să fiu responsabil. Este locul unde m-am format ca om, ca profesionist. Crucea Roșie este o organizație unde oricine poate să își găsească o pasiune. Însă voluntariatul trebuie făcut cu responsabilitate și mult devotament. Familia mi-a fost întotdeauna alături, mai ales în zilele acestea. Soția mea este și ea fost voluntar de Cruce Roșie… ne-am întâlnit într-o tabără de vară când învățam împreună ce înseamnă organizația și de atunci am rămas împreună. Contează mult sprijinul și înțelegerea în familie, orele târzii când ajungi acasă, pentru că în domeniul umanitar nu ai program de 8 ore. În această perioadă nu mi-am permis să am frici, să mă auto-izolez, sau să citesc știrile care m-ar fi panicat. Am știut doar că trebuie să îmi fac meseria, pe care nu eu mi-am ales-o, ci îmi place să cred că ea m-a ales pe mine!”, mai spune Marius Ion.

Ce înseamnă să circuli sub emblema Crucii Roşii?

Mașinile Crucii Roșii Române se supun acelorași reguli de circulație, ca și restul mașinilor din România, respectând legislația în vigoare. Emblema Crucii Roșii care se află pe mașinile organizației are atât un rol indicativ, cât și un rol de protecție, mai ales pe timpul unui conflict armat. După cum se știe, România este țară semnatară a Convențiilor de la Geneva, iar în caz de conflict armat, mașinile care poartă emblema Crucii Roșii sunt protejate în fața oricărui purtător de armament. Sigur, nu ne referim aici la cazurile de terorism, unde nu sunt respectate regulile. Și da, chiar și războaiele au reguli… Emblema noastră ne obligă să nu facem niciun abuz!”

Până în acest moment, Crucea Roşie Română a strâns din donaţii peste 5.000.000 de EURO de la persoane juridice, peste 68.000 de EURO din SMS-urile primite la numărul 8827 cu textul “RomaniaSalveazaRomania” (apropos, o poţi face şi tu! Te costă DOI EURO) Ce a cumpărat până acum? Uite:

  • 10 aparate de testare rapidă COVID şi 300 de kit-uri în valoare de 1.170.000 euro
  • 1.000.000 de măşti sanitare în valoare de 793.000 euro 
  • 250.000 măşti FFP3 în valoare de 657.000 euro 
  • 25 ventilatoare  în valoare de 582.000 euro
  • 1 unitate mobilă de terapie intensivă ATI  în valoare de 250.000 euro
  • monitoare pentru functii vitale, injectomate, mănuşi, viziere, combinezoane, dezinfectanţi, termometre, un generator electric – în valoare de 458.235 euro 

Nu este cel mai ușor să lucrezi cu oameni, dar este cel mai frumos lucru să lucrezi pentru oameni!” Marius Ion, directorul Departamentului de Logistică şi Achiziţii al Crucii Roşii Române.